söndag 26 januari 2014

Beskära beskära, så får det bli..I år har jag satt upp som mål att föryngra de delar av trädgården som vid det här laget har rätt så många år på nacken.

Många av buskarna har vuxit sig stora och består till stor del av väldigt gammal ved och blommar lite dåligt. En del av de gamla frukt träden beskar vi lite under JAS i höstas men de kommer att stå på listan även i år.Jag planerar att förändra en del som är lite eftersatt och många av de gamla rosorna, och de är många, kommer i vår att beskäras rejält och sedan får man hålla tummarna för att så gamla rosor klara en rejäl beskärning.

Många rosor är gamla och behöver nog lite omtanke för att orka
Här Nevada
I och med detta kommer prio också att vara att jordförbättra på rätt många ställen, gödsla och flytta lite marktäckare som kanske under årens lopp brett ut sig lite väl....

Här under det gamla plommonträdet som vi beskar i höstas är nu lite mer sol och jag hoppas att via en rejäl beskärning av rosorna och lite bra jord att de skall orka blomma lite till..

I och med att vi tog ned några rejäla grenar i höstas har jag gjort om planen för rabatten under trädet ganska mycket 
Här finns ganska mycket vårblomning och  till våren kommer att kompletteras med höstblomning i denna rabatten som ligger lite skymd i vår trädgård.

På våren innan allt grönskar växer här vårlökar och när rosorna blommar i rosslänten mittemot är planen att denna rabatt skall vara grön med fingerborgsblommor som ger höjd och som passar fint ihop med rosorna runt om..
Nu är det rosorna och hortensiorna som dominerar här i den lilla gömda lunden 

Längs vår östra gavel växer det bambu,lagerhägg, paradisbuskar, olvon och hortensior
Det är en bra plantering med mycket vintergrönt som håller en bra stomme ,men framförallt paradisbuskarna behöver föryngras lite och planen är även att öppna upp rabatten lite mer framför buskarna så att jag får mer plats för perenner

Detta är en vår och höstrabatt annars
På våren finns här påskliljor tulpaner och lite senare allium
Till våren kommer här att planteras lite högre perenner som ger lite färg även mellan vårlökarna och hortensiornaRosorna på vår uppfart är tacksamma , de får vara ifred iallafall!


Pergolan skulle behöva lite jobb med sekatören...


Ja, det är vad jag har att se fram emot och jag tror att jag skall börja redan imorgon med vinrankorna i pergolan här ovan..3 kommentarer:

 1. Ser så fint ut!! jag bara längtar efter att mina rosbuskar ska bli så stora som dina!!
  Gillar när man ser att en växt har några år på nacken och fått karaktär.
  Beskar vår vinranka i början av januari, hann innan snön kom.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Ojojoj, vad mycket du har i din trädgård! Förstår att det tar tid att få "styr" på allt och dessutom särskilt med beskärning, inte det roligaste man kan göra, men brukar bli fint efteråt.....men beskära redan? Är det så pass milt hos dig? Här blåser nämligen full storm så jag kan lova att man vistas inte utomhus längre tid än nödvändigt....
  Tack för ditt härliga inlägg som visar att våren nog kommer så småningom....

  SvaraRadera
 3. Låter som roliga arbetsuppgifter som du har framför dig, just nu när det bara finns snö ute:)
  Ha det bra!

  SvaraRadera